Menopauze: Een Uitdaging voor Relaties

Menopauze: Een Uitdaging voor Relaties

Kunnen we het hebben over de overgang?

In Nederland komt eindelijk meer aandacht voor de overgang en bio-identieke hormoonsuppletie.

Toch wordt er in Nederland nog vooral gedacht dat het ‘er gewoon bij hoort’, dat het ‘natuurlijk’ is en je er gewoon doorheen moet.

De praktijk is dat de menopauze op alle vrouwen invloed heeft, hoewel natuurlijk niet iedereen er even veel last van heeft. De menopauze is een fase in het leven van een vrouw, meestal optredend tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

80% van de vrouwen heeft last van overgangsklachten, vooral stemmingswisselingen, slechts slapen, lusteloosheid en opvliegers, niet kunnen focussen, en de zin in seks neemt af of seks wordt zelfs pijnlijk. Sommige vrouwen krijgen ook last van angst en depressie. Tel daarbij op dat veel vrouwen in die periode de balans opmaken en denken: “Nou ben ik aan de beurt” en daar is het recept voor een echtscheiding.

Deze veranderingen kunnen een vrouw uit haar evenwicht brengen. Dit kan spanning veroorzaken in een relatie, vooral als de partner niet volledig begrijpt wat er aan de hand is of hoe hij steun kan bieden.

Hoewel de menopauze een aanzienlijke impact kan hebben op huwelijken, is er in de scheidingspraktijk nog weinig oog voor deze oorzaak van echtscheiding. Laten we dieper ingaan op de verschillende aspecten van deze complexe kwestie.

Impact op relaties

De communicatie tussen partners kan tijdens de menopauze onder druk komen te staan. Misverstanden en een gebrek aan begrip kunnen leiden tot frustraties aan beide kanten. Veel mannen voelen zich hulpeloos en weten niet hoe ze hun partner kunnen helpen, terwijl vrouwen zich soms niet begrepen of gesteund voelen. Dit kan resulteren in een emotionele afstand tussen partners.

Daarnaast kan een verminderd libido en fysieke veranderingen leiden tot seksuele problemen. Intimiteit is een belangrijk onderdeel van veel relaties, en problemen op dit vlak kunnen de verbinding tussen partners verder verzwakken.

Statistieken en onderzoek

In Nederland was de gemiddelde leeftijd voor mannen om te trouwen in 2023 39 jaar en voor vrouwen 36 jaar. Vaak hebben stellen al samengewoond voordat ze in het huwelijksbootje stappen. De gemiddelde leeftijd waarop mannen scheiden is 48 jaar en voor vrouwen 45 jaar. Uit onderzoek in Engeland is gebleken dat 60% van de echtscheidingen daar worden aangevraagd door vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar. Dit valt samen met de periode van (peri-)menopauze, en de piekjaren voor echtscheiding in Engeland liggen gelijk aan die in Nederland. 65% van de deelneemsters aan het onderzoek meldden dat de menopauze de relatie negatief had beïnvloed.

Meer aandacht voor de menopauze

In Nederland komt er langzaam meer aandacht voor de menopauze, en het onderwerp komt uit de zogenaamde “taboesfeer”. In december 2023 bracht de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) het rapport “Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen” uit. Bovendien diende kamerlid Zeedijk op 21 mei 2024 een motie in voor meer aandacht voor de overgang.

Hoe problemen aan te pakken

Hoewel de menopauze niet de enige factor is die tot een echtscheiding leidt, heeft de overgang op veel vrouwen een grote impact. Deze impact begrijpen en weten wat er mogelijk is om hier goed doorheen te komen kan bijdragen aan het welzijn van vrouwen en de kwaliteit van de relatie. Enkele strategieën om de relatie sterk te houden zijn:

1. Educatie: Informatie aan beide partners over de menopauze om beter te begrijpen wat er gebeurt en hoe ze kunnen helpen.
2. Communicatie: Open en eerlijke gesprekken over gevoelens en behoeften zijn cruciaal.
3. Medische Hulp: Raadpleeg een arts voor medische behandelingen die de symptomen van de menopauze kunnen verlichten.
4. Relatietherapie: Een therapeut kan helpen bij het navigeren van emotionele en relationele uitdagingen.
5. Zelfzorg: zelfzorg en ontspanning kan helpen om beter om te gaan met de symptomen.

Aanbevolen luistermateriaal

Voor wie meer wil leren over dit onderwerp, kan ik de podcast “We zijn toch niet gek?!” aanraden. Hierin worden de uitdagingen en ervaringen rondom de menopauze besproken, wat kan helpen om beter begrip en steun te vinden.

Conclusie

De menopauze is een periode van grote veranderingen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op relaties. Hoewel het een uitdagende tijd kan zijn, hoeft het niet het einde van een huwelijk te betekenen. Met begrip, communicatie en de juiste ondersteuning kunnen stellen deze overgang samen doorstaan en hun relatie zelfs versterken.

Heb je zelf ervaringen of tips over dit onderwerp? Deel ze in de reacties hieronder. Laten we elkaar ondersteunen en van elkaar leren.

Scroll to top