Een nieuw avontuur. Inmiddels bestaat mijn praktijk al meer dan 10 jaar uit voornamelijk familiezaken.
In die tijd heb ik mij ontwikkeld van gespecialiseerd familierechtadvocaat en mediator, naar ook coach, parenting coordinator en intervisiebegeleider van familierechtadvocaten en mediators.
In de afgelopen jaren heb ik de opleidingen Kinderen uit de knel, Ouderschap blijft, Parenting coordination en Emotionally Focused Mediation gevolgd.
Steeds meer ontwikkeld mijn praktijk zich in het familierecht. En ik heb honderden mensen aan mijn tafel gehad voor procedures en mediations. Steeds liever behandel ik zaken voor mensen die er samen uit willen komen.
Mensen en ouders in scheiding die zo goed mogelijk door het proces willen gaan en daarna met eigen leven verder gaan. Het zo goed mogelijk willen doen voor de kinderen. Zo min mogelijk schade willen voor hun omgeving, eigen welzijn en financiën.
Want de scheiding is een ontwrichtende gebeurtenis. Het betekent niet alleen het verbreken van een relatie, maar vaak ook het uiteenvallen van het gezin, breuk met familie van de ex-partner, breuk met vrienden. Vaak moet er verhuisd worden. Een scheiding gaat gepaard met onzekerheid. Hoe zit er ik straks bij? Er komen veel gevoelens bij een scheiding kijken, vaak negatief. En het liefst willen we deze niet voelen. Het is moeilijk te verdragen en wanneer er strijd is, blijft de situatie langer dan nodig zou zijn bestaan.
Met regelmaat zie ik mensen die doodmoe en uitgeput zijn. Mensen die uitvallen van hun werk. Ook werkgever zien dat mensen in scheiding vaker uitvallen van werk. 16% van de werknemers krijgt een burnout na een scheiding, ruim 25% is na een jaar nog minder productief op het werk.
Een scheiding heeft invloed op alle aspecten van het leven.
In de scheiding staan mensen vaak in ‘overlevingsstand’. Als dat wordt volgehouden, dan komt er na de scheiding alsnog het verwerkingsproces, waarbij alsnog een psycholoog of coach wordt gezocht.
Die grote stress heeft ook invloed op het proces van de scheiding zelf. Onder invloed van grote stress functioneren mensen in scheiding minder goed. Er kan niet creatief worden gedacht, er is sprake van fight/flight of freeze. Er is minder empathie, zodat ook minder goed in de ander kan worden verplaatst. Er is sprake van uitputting en de grote wens dat het nu eens ophoudt, waardoor soms meer wordt weggegeven dan gewenst om er van maar vanaf te zijn.
Zo kan dan ook een vicieuze cirkel ontstaan van strijd en stress die partijen langer in de strijd en stress houdt.
Er is rust en ruimte nodig om even tot jezelf te komen en jouw systeem te kalmeren. Alles op een rijtje te zetten zodat je tot oplossingen kunt komen. Ook na de scheiding is de rust belangrijk om weer een visie op jouw leven na de scheiding te maken.
Want een scheiding is niet alleen ellende. Een scheiding kan ook veel groeimogelijkheden bieden.
Voor deze mensen willen wij, ik en gezinstherapeut Trudy van der Helm, scheidingsretreats bieden.
Daarnaast bieden wij scheidingsretreats voor scheidende ouders. Ouders die het graag zo goed mogelijk willen doen voor hun kinderen. Ouders vinden vaak het moeilijkste onderdeel van de scheiding het vertellen aan de kinderen. Hoe doe je dit op een bij hun leeftijd passende manier? Wanneer vertel je dit? Wat nu als de andere ouder al de deur uit is gegaan?
En wat willen jullie allemaal afspreken in het ouderschapsplan? Wat moet er wettelijk in? Hoe betrek je de kinderen bij het ouderschapsplan? En hoe berekenen we de kinderalimentatie?
In het scheidingsretreat heb je samen als ouders de rust en ruimte om hier samen aan te werken onder begeleiding van deskundigen en kun je feedback krijgen van de andere ouders. Hoe doen zij het?
Aan het eind van het retreat gaan jullie weg met een werkbaar plan om samen het gesprek aan te gaan met de kinderen en jullie ouderschap na de scheiding vorm te geven.
Ik ben zelf heel enthousiast over het ontwikkelen van de retreats. Het past in mijn missie om ervoor te zorgen dat mensen na scheiding weer verder kunnen op een zo goed mogelijke manier en vooral om mensen te helpen zichzelf te helpen.
Want beslissingen over jouw leven neem je toch het liefst ook zelf!
Alle informatie over de retreats staat op Scheidingsretreat.com
Het eerste weekend voor vrouwen tijdens en na scheiding vindt plaats op 6-8 september 2024.
De overige retreats zijn nog in ontwikkeling. Volg ons op Instagram op Facebook door te zoeken op Scheidingsretreat en blijf op de hoogte van onze retreats.
Hartelijke groet,
Nathalie Groenewoud